Inloggen Registreren
Welkom op de coaches community van Belgiƫ en Nederland. Log in of registreer om de database te bezoeken.

De trainingspiramide (Verheijen R.)

Meer
18 aug 2016 15:14 #333 door admin
admin heeft een nieuw onderwerp gemaakt: De trainingspiramide (Verheijen R.)
De visie achter deze piramide.

De basis van deze piramide staat voor onze basisconditie. Deze basisconditie kunnen we verbreden en dus verbeteren door in eerste instantie vooral uithouding te trainen. Binnen de periodisering, brengen we snelheidsoefeningen in de trainingsopbouw, om deze dan ook te combineren met krachttraining.

We onderscheiden binnen de trainingsintensiteiten 2 hoofdzaken. Enerzijds trainen we de capaciteit, of dus vooral de hoeveelheid of het volume van de brandstof en daarnaast het vermogen of de maximale intensiteit van het proces, bv. een explosieve sprint.

Een goede voetbaltraining is opgebouwd uit een combinatie van verschillende soorten intensiteiten, naar het a-cyclisch karakter van het voetbal.
Er dienen echter wel enkele belangrijke regels in acht genomen te worden.

Je dient er, als trainer, op te letten dat je een juiste combinatie legt tussen de verschillende trainingsvormen. Een training bestaat uit een combinatie van oefeningen die het vermogen trainen en die dus gecombineerd worden met "specifieke krachttraining". Explosieve capaciteit wordt steeds getraind in een combinatie van herstelcapaciteit en eventueel algemene krachttraining.

Eventueel kan herstelcapaciteit gecombineerd worden met oefeningen uit het explosief vermogenkader, samengaand met specifieke krachttraining voor de benen.

Binnen een training is het eveneens belangrijk te weten wanneer je welke trainingsvorm plant. Extensief interval train je niet net na de opwarming, maar eerder naar het einde van de training toe. Startsnelheid train je dan wel onmiddellijk na de opwarming.

Het belang van de "arbeid-rustverhoudingen" hoeft natuurlijk niet verder aangetoond te worden en maakt het onderscheid tussen de verschillende trainingsintensiteiten.

Als je als trainer aandacht besteedt aan de opbouw van uw training en deze kan terugvinden in deze piramide, dan zal je een goede conditieopbouw bij de spelers bewerkstelligen.

Binnen een seizoensperiodisering met de verschillende blokken van 4 weken en 1 recuperatieweek, dien je eveneens de rekening te houden met de opbouw van de snelheidsoefeningen. Binnen deze piramide wordt gewerkt volgens de visie van Verhejen.

Eerst wordt gestart met "snelheidsvoorbereidende oefeningen" om stelselmatig over te gaan naar "snelheiduithoudingsvermogen", "herhaald kort sprintvermogen", "versnellingsvermogen" en "startsnelheid".

"Snelheidsuithoudingsvermogen" en "Intensief intervaltraining" wordt slechts 1 maal binnen een periodiseringsblok getraind.


(bron: www.geocities.ws/desmetandy/trainingspiramide.html )

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
18 aug 2016 16:23 #334 door Coach64
Coach64 antwoordt op het onderwerp: De trainingspiramide (Verheijen R.)
Dit lijkt me mogelijk voor bovenbouw vanaf U17. Persoonlijk vind ik dit niet van toepassing voor jeugdploegen. Als je voldoende wisselende wedstrijdvormen in je trainingen steekt, bouwen die gasten zowieso hun fysieke mogelijkheden op.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
22 juli 2018 13:48 #642 door Eniezeeka
Eniezeeka antwoordt op het onderwerp: De trainingspiramide (Verheijen R.)
Mee eens

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
12 nov 2018 15:28 #660 door lsmerken
lsmerken antwoordt op het onderwerp: De trainingspiramide (Verheijen R.)
Ik volg coach64 hierbij. Zoveel mogelijk fysiek opbouwen door wisselende wedstrijdvormen te introduceren

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer Informatie klik hier
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Coaches online

Geen coaches online
  • Totaal aantal gebruikers: 2,923
  • Laatste gebruiker: Malinwake81
  • Ingelogde gebruikers: 0
  • Gebruikers vandaag: 0
  • Gebruikers deze week: 1
  • Gebruikers deze maand: 39
  • Gebruikers dit jaar: 265